|
|
~ptfskayaf tiRkfEkayilf , tiRpfpz[mf
| ;Abv[f |
~ptfskayaf |
| ;Abvi |
epriynayki |
| paFyvaf |
`pfpaf wa[smfpnftaf |
| ryilf niAlymf |
`yfymfEpdfAd |
| `RkaAmyilf uqfq Uaf |
twfcav>af |
| UriliRnfT etaAlv< |
16 kI.mI |
| tlmf EnakfKmf tiAc |
kizkfK |
| ligfkmf |
pfrtixfAd |
|
|
tlkfKbipfp<
tiRAvyabfbiliRnfT 3 kI mIkfkqf etaAlvilf uqfq tlmf.
tiRAvyabfbiliRnfT KmfpEka]mf eclfLmf caAlyilf 3 ~vT kI mIyilf kavirikfkAryREk `AmnfTqfqT
;tftlmf. twfAc mbfBmf KdnfAtyiliRnfT nkrpfEpRnfTkqf uqfq[.
twfAcyiliRnfT 16 kI mIkfkqf . KdnfAtyiliRnfT Cmaaf 27 kI mIkfkqf .
cpftsfta[tf tlgfkQqf o[fB.
Ekayilf `Ampfp<
mikpfpzAmya[ tlmf . cibiy kirammf . vylfkqf C>z `AmnfTqfqT . 3 niAlkqf eka]fd
pzAmya[ raj Ekap<rmf . citilmAdnfTqfqT . evqiEkap<rtftiliRnfT Cmaaf 100 `Fkqf etaAlvilf
uqfEkap<rmf `AmnfTqfqT . rajEkap<rtfAtkf kdnfT udfec[f$lf vlpfp<rmf mgfkqtIaftftmf `zKbkf
kadfciyqikfkibT . `Tv<mf citilmAdnfTqfqT .
|
;Av ecpfp[idpfpDvtaktf etrikibT.
Cpfpirm]iyaf , vi[aykaf c[f[itikqf uqfq[ .
M[fm]fdptfti[f vayiliElEy KznfAtkqf pqfqikfPdmf o[fB ;ygfKki[fbT . m]fdptfti[f uqfpKti vak[ m]fdpmak py[fpDkibT .
m]fdptfti[f uqfEq ec[f$lf cpft k[f[iyafkqf , vi[aykaf , Ev}Ekapalaf c[f[itikQmf , ndraj cApy<mf uqfq[ .
|
|
Ekaxfd YMaftftgfkqilf Emlf tqtftilf kizkfEk civ[f mbfBmf paafvti ni[fb niAlyiLmf , etbfEk vI]atr tkfxi]aYMaftfti
ni[fb niAlyiLmf , EmbfK tiAcyilf `]f]amAlyaaf ni[fb niAlyiLmf , vdkfEk pirmfma ni[fb niAlyiLmf uqfq[af .
`aft m]fdptftilf et[ftiAc Enakfki `tikar nnfti Ppfpiy krtfTd[f , uAdvaQd[f uqfqaaf . sfvami c[f[itikfK
pi[fp<rmf pfrkartftilf Cpfpirm]iyaf ;RkfkEv]fFy ;dtftilf Ev}Ekapalaf KzLd[f ;Rkfkibaaf . ;T 'gfKmf ka]MFyat
CibpfpaKmf .
|
EnEr etrivT YMlvaf . ;RdfFlf ;Rkfkibaaf . uyafnft epriy YMaftftmf . 'vfvit viqkfKkQmf namf ec[fbEpaT ;lfAl . tbfEpaT ;Rkfklamf . vzkfkmfEpalf evqvalfkqf .
~ptfchayaf c[f[itikfK cbfB M[fpakEv cibiy m]fdptftilf Cnftr nayki `mfm[f uAbkibaaf .
|
|
`mfpaqf evqipfpirkartftilf :c{kfK ;dpfpkfkmak t[ikfEkayililf uAbkibaaf . tlmrma[ vaAz uqfqT .
Cvafkqf EkayielgfKmf ;FnfT viZnfT citilmAdnfT ka]pfpDki[fb[ . 'gfKmf p<taf m]fFkfkidkfki[fbT .
pramripfpi[fbi 'vfvit vctikQmf ;lflamlf Ekayilf ;RpfpAtkfka] pritapmakv<qfqT .
tbfEpaT kiAdtft tkvli[fpF ;mfmat ;Btiyilf KmfpapiExkmf ndkfkv<qfqT '[fpAt `bikiEbamf .
~kEv tlmf cIafecyfypfpdfFRkfKmf '[fB nmfplamf .
|
|
tl p<ra]mf
cpftsfta[tf tlgfkqilf ;r]fdavT tlmf . tlgfkqi[f vArpdtfAt ;gfK ka]fk
cpftsfta[ vrlaB vRmaB ....
nnftieymfepRma{kfK :c[f m]MFkfk viRmfpi[aaf . cilat M[ivRAdy mk[a[ nnftikfK tiRmzpaFyilf tiRm]mf nAdepbfbT .
nnftiy<mf :c{Ady piqfAq Epa[fbvratlalf `vAr "YZaf Uafvlmak `AztfTvr :c[f viRmfpi[aaf. `vfv>afvlmf
tiRAvyabfbilf etadgfki tiRpfpz[mf , tiRcfEcabfBtfTAb , tiREvtiKF , k]fFy>af , tiRpfp>nfTRtfti ,
tilfAlsfta[mf vziyak mI]fDmf tiRAvyabfAb vnftAdy<mf .
tiRm] naq[fB :c[f k]f]aFpfplflkfkilf 'ZnftRqiyiRkfk , nnfti `vRd[f mA[vi sfvymfpfrkaAcy<d[f ;Rkfk
"YZaf ubfcvmakcf eclfvTta[f cpftsfta[ _tIkmaKmf . ;tilf mbfBemaR cibpfp< '[f[ev[ilf "YZRkfKmf
plflkfK EtaqfkqiElEy CmnfT eclflpfpDkibT . vak[mf py[fpDtftpfpDvT ;lfAl . citftiraepqaf]miy[fB ;vfviza
nAdepRkibT .
ekqcik M[ivaf t[kfkqikfkpfpdfd `miafttfAtkf eka]fD , `tE[aD m]AlpfpiAcnfT civligfkmf ecyftaaf '[fB PbpfpDkibT .
cnftir[f , KEpr[f , ;nftir[f , tiRmalf , tiRmkqf ~kiEyaaf p>jitfT EpB epbfb tlmf .
oRMAb ;AbvA[pf p>jikfk tiRmalf vnfT tgfki[aaf . `vArtf EtFvnft ;lkfKmi vnfT py[AdnfT ec[fbtalf
pfrya]p<ri '[fB epyaf u]fD .
Ccrit[f kAt
M[fepaRkaltftilf ekqtm nti tIrtftiliRnfT Ccrit[f '[fb `nft]cfciBv[f tlyatftiAryak tiRpfpz[mf
vnftAdnfta[f . ciBvA[tf TrtftiypF vnft 'mtafm[f , `v[f k[vilf Eta[fbi `v[f mr]mAdypfEpavtakkf Pbi[a[f .
ciBv[f `cfctftilf ;tftltfT :cA[ Ev]fFtf t[fA[kf kakfKmaB Pbi[a[f . cr]Adnft ciBvA[ kakfk :c[f
`crIriyaktf Eta[fbi tiRAvyabfBkfK vRmaBpf p]itftaaf .
tiRAvyabfbibfK vnft ciBvA[kf katftaaf '[fB vrlaB PBkibT .
pz[tftilf ciBvA[ ~ptftiliRnfT mIdfdtalf ;vfviAbv[f ~ptfchaEysfvraf '[fbAzkfkpfpDkibaaf .
tiRnav<kfkrcaf ;tftltftiliRnftvaEb `RkiLqfq tigfkYQAr pbfbi paFcfec[f$af .
~kEv tigfkYQaf Avpfp<tf tlmakibT . ;tftigfkYQaf cnftir[f sftlmaKmf .
tltfti[f EvB epyafkqf ktlIv[mf , ekqcikacirmmf , pfrya]p<ri , pz[pfpti '[fp[vamf .
;Abv[i[f pibepyafkqav[ `MtligfEkcaf , CtaligfkYMaftfti , kritElsfvraf , pz[nkraaf .
paFyvafkqf
cmfpnftaf mbfBmf `pfpaf padlf epbfb tlmf.
|
EvtEmati ev]f}\lf p>]fD evqfAq 'REtbipf
p>twfC>zpf epaliy vRvaaf p<liyi[f uriEtalaaf
nata '[v<mf nkfka '[v<mf nnfta '[[i[fB
pat[f etaZvaaf pavnf tIafpfpaaf pz[ nkraEr
- wa[cmfpnftaf Etvarmf
m]fepaRnfti vazfpvafkfKmf matIaftft EvtiyafkfKmf
vi]fepaRnfT EtvafkfKmf vIDEprayf ni[f$A[pf
p]fepaRnft ;AcpaDmf pz[mf EcrpfpA['[f
k]fepaRnfTmf EpattfT[f Akvid na[fkdEvE[a
- `pfpaf Etvarmf
|
pib tkvlfkqf
Ekayilf KRkfkqf tiRAvyabfbiliRnfT vnfT eclfkibaaf . ~kEv EkayiLkfKcf eclfEvaaf KRkfkQkfK M[fPdfFEy
tkvlf `{pfpiviDvT nlflT .
pgfK[i mbfBmf p<rdfdaci matgfkqilf epqaf]mi naqiLmf , `t[f M[f pi[f nadfkqiLmf , nila sfvami Emlf pDkibT .
tlvfRkfxma[ p<[f[akmf '[pfpDmf oRvAk vaAz uqfqT . vilfvMmf tl vfRkfxEm .
tIaftftgfkqav[ kaviri , Etv tIaftftmf , mgfkq tIaftftmf mbfBmf `Mt tIaftftmf .
`RkaAmyiLqfq tlgfkqf
1. et[fEmbfEk 4 kI mI etaAlvilf tiREvtiKFy<mf
2. etbfEk 3 kI mI KdMRdfF mbfBmf kaEvri ntikAqkf kdnfT ec[f$lf
tiRcfEcabfBtfTAby<mf
3. et[fEmbfEk 6 kI mI etaAlvilf k]fFy>Rmf
4. `Tta]fF EmLmf 2 kI mI ec[f$lf tiRpfp>nfTRtftiy<mf
5. tiRpfp>nfTRtftiyiliRnfT EmLmf 1 kI mI ec[f$lf tiRvalmfepaziLmf
6. EmbfEk 3 kI mI etaAlvilf tiRAvyaBmf
7. tiRAvyabfbiliRnfT EmbfEk 2 kI mIkfkqf etaAlvilf tilfAlsfta[Mmf
8. et[fEmbfEk 8.5 kI mI etaAlvilf tiRpfp>nfTRtftiy<mf
uqfq[
`Rdfpa