Best Viewed with Netscape or Mozilla browsers

Menu
Featured Temples
Temple Maps
Other Gods
Vaipu thalangal
Temple Archives
Photo Gallery
Songs/Clips
Links
Font problems?
Search
Temple Details
Dynamic Temple Finder
Temple List in English

Temple List in Tamizh
Guest Book
Sign Guest Book
View Guest Book
Contact / Help
Contact Us
Home

KdnfAt kIzfkfEkadfdmf - naEksfvr sfvami tiRkfEkayilf

`dfdvA]

tlmf KdnfAt-kIzf-Ekadfdmf
Ekayilf epyaf naEksfvr[f Ekayilf
;Abv[f naEksfvraf
;Abvi pfRhnfnayki
paFyvaf `pfpaf
ryilf niAlymf KmfpEka]mf
`RkaAmyilf uqfq Uaf KmfpEka]mf
UriliRnfT etaAlv< 0 kI.mI
tlmf EnakfKmf tiAc kizkfK
ligfkmf pfrtixfAd

tlkfKbipfp<

Ekayibf epRtftT KmfpEka]mf (`) KdnfAt '[f{mf emazikfEkbfp Ekayilfkqf niAbnfT ka]pfpDmf KdnfAt nkri[f kizkfKpfpKtiyilf `AmnfTqfqT `RqfmiK pfRhnfnayki sEmt naEksfvrsfvami tiRkfEkayilf .
KmfpEka]mf EpRnfT niAlytftibfK `RkiElEy uqfq tlmf . mikv<mf p]fAdyta[ ~ti KmfEpsfvr[f Ekayilf Uai[f nDnaykmak `AmnfTqfqT . `tbfK kIzftftiAcyilf ;tftlmf `AmnfTqfqtalf , KdnfAt kIzfkfEkadfdmf '[fB `AzkfkpfpDkibT .
tmizfnadfF[f `A[tfT pKtikqiliRnfTmf KmfpEka]tftibfK EpRnfTkqf nirmfpv<qfq[.
ec[fA[yiliRnfT EpRnftilf py]mf ecyfy viRmfp<Evaaf , `rC viArv<pfEpRnfT ']f 303 ;lf vrlamf . tiRcfci mbfBmf twfAcyiliRnfTmf "raqma[ EpRnfTkqf uqfq[.
;ryilf niAlyMmf u]fD. M[fp< mIdfdaf-Ekjf paAtyak ;Rnft ;pfp<Akv]fFpf paAt , ec[fb mkamktfAt M[f[idfD piradf-Ekjf ( `kl ryilf ) paAtyak mabfbpfpdfDqfqT . ec[fA[yiliRnfT KmfpEka]mf eclfl viRmfp<Evaaf mAlkfEkadfAd 'kfsfpircilf vrlamf . M[fp< twfAc vAr vnfTeka]fFRnft ryilf , tbfEpaT KdnfAt vAr nIdfFkfkpfpdfDqfqT .
mkamk nikzfAveyadfF 'bfpdfd tlgfkQqf ;Tv<mf o[fB .

Ekayilf `Ampfp<

rajEkap<rmf 5 niAlkQd[f kizkfK EnakfkiyT . evqiyiliRnfT pFkqibgfki uqfEq nAznftTmf cbfB visftarma[ ;dmf uqfqT . ;tilf vlpfp<rmf etbfK EnakfkiypF `mfm[f c[f[iti . ;dpfpkfkmf nnftv[mf mbfBmf cigfkMkkf ki]B . `tA[tf ta]fF mbfBemaR mtilf Cvaf kdnfT udfec[f$alf ;dpfpkfkmf pti[aB kalf m]fdpMmf , vlpfpkfkmf ndraj cApy<mf uqfq[ . etbfK Enakfkiy `mfm[f c[f[iti t[ikfEkayilakv<qfqT .`mfpaqi[f `Rkilf ~Fpfp>r `mfm[f c[f[iti uqfqT . `mfpaqf `pyvrttfTd[f PFy ni[fb tiRkfEkalmf .
;gfKqfq ndraj sAp Eprmfplmf '[fB `AzkfkpfpDki[fbaT . rt `AmpfpiLqfq ;t[ilf ;R EtafcfckfkrgfkqiLmf ~rgfkqak 12 racikqf ;dmfepbfBqfq[ . ;r]fD KtiArkQmf , na[fK yaA[kQmf ;ZkfKmf niAlyilf ;tfEtafm]fdpmf `zkak `AmnfTqfqT . ;cfcAp ~[nft ta]fdv ndraj cAp '[fbaAzkfkpfpDkibT . nd[tftibfK civkami taqmf EpaDmf pavA[y<mf , mhavixf} KzL\Tmf kadfciy<mf EprzKAdy[ .
`DtfT vRvT ekaFmrmf . v]gfki udfec[fB vak[ m]fdpmf kdnfT vnftalf -pAdevdfF mariymfm[f c[f[iti- uqfqT . pfrqykal Rtfraf , vlwfCzi vi[aykrf , cpft matakfkqf , spftligfkgfkqf , Cpfpirm]iyaf c[f[itikqf uqfq[ . vilfvmrtftFyilf uqfq ciAlAy pkvtf aixi- '[fbAzkfki[fb[af . vixf} TafAk c[f[iti viEsxma[T . vzkfkmfEpal AvtIsfvraf , Vriy[f , c]fEdsfvraf c[f[itikqf uqfq[ .
vlmf MFtfT M[fm]fdpmf kdnfT -civ civ oli m]fdpmf- mbfBmf nvkirkgfkqf kdnfT ec[f$alf YMlvaf tris[mf . uyrma[ ~v<Adyaaf , KdfAdya[ pa]mf . . piAbc>F , nakapr]tfTd[f mik `zkak kadfci tRkibaaf. kRvAb vayililf t]fYD[fbiy vi[aykaf uqfqaaf . Ekaxfd YMaftftgfkqak tkfxi]aYMaftfti , `aftftnari - rixptfti[f M[f ni[fB vlkfAkAy rixptfti[f tAlmIT U[fbi nibfKmf niAl k]fDmkiztftkfkT .

tl p<ra]mf

Cmaaf 1500 ~]fDkQkfKmf Mbfpdfd tlmf .
nakraj[f , Vriy[f ~kiEyaaf vzipdfd tlmf .
nakraj[f p>mi partfAt tagfkmadfdaT vRnfti kyiAl ec[fB :s]idmf t[f KAbAycf ecalfli MAbyidfda[f . ;Abv[f ~A]pfpFEy ;tftltftilf oR tIaftftmf u]fdakfki vzipdfD vrmf epbfbAmyalf naEksfvr[f Ekayilf '[f$[T .

mkamkcf cibpfp<
Uzikfkaltftilf mhapfpirqymf "bfpdfdEpaT , `]fdmf 'gfKmf ~dfdmfka]tf TvgfkiyT . ;T nmfAm '[f[ ecyfTviDmf '[fB pirmfma ;BmanftiRnftEpaT , `vrT vacsftlma[ EmR mAly<mf ~dfdmfka]layibfB . `Tk]fD nDgfkiy pirmfma , uyiafkqf mFvTk]fD :s[idmf pAdpfp<tfetaziAl pirqytftibfK pibKmf ndtftid Ev]fF MAbyidfdaaf . `tafK :s[f pirmfmavidmf uyiafkqA[tfAty<mf oR KmfptftilidfD , `#T uyiafckftiy<d[f ;Rnftid `MttfAt nirpfpi paTkakfkcfeca[f[aaf . `vfvaB ecyfyi[f , pirqypf epRevqfqmf vFnfT EtgfKgfkalf 'tftltftilf Kmfpmf EtgfKki[fbEta , `gfkiRnfT pAdpfp<tf etaziAl tamf etadgfKvtak :s[f pkafnftaaf .
;Abv[f vakfkibfki]gfk `A[tfT uyiaftaTkfkAqy<mf oR KmfptftilAdtfT paTkatfTvnftaaf pirmfma . pirqytftilf epRkiy evqfqmf pirmfmavi[f ;RpfpidtftiLmf udfp<k `kfKmfpma[T evqfqtfTdE[Ey `FtfTcfeclflpfpdfdT . ;Btiyak Uzi evqfqmf vFnft EpaT Kmfpmf Etgfkiy ;dEm KmfpEka]mf . KmfptftiliRnfT uyiafkAq ;Abv[f pibpfp<vitft naqf mkamk vizavak eka]fdadpfpDkibT `[f[aqilf KR cimfm raciyilf nibfk , cnftir[f Kmfp raciyilf ;Rkfk , epqaf]miy<mf EcRkibT . ;[f[aqilf kgfAk uqfqidfd o[fpT p<]f]iy ntikqf nvk[f[iyafkqak vnfT mkamk Kqtftilf nIraF ;AbvA[ p>jitft[af '[fpT _tIkmf .
KmfptftiliRkfKmf uyiafkAq evqikfeka]r ;Abv[f ulkililf kiratYMaftftiyak `vtritft tlEm tiRviAdmRT\a f.
KmfptfAt tibkfkcfecyfy :s[f pa]mf ( `mfp< ) etaDtft ;dEm pa]atfTAr . ;#T KdnfAtyiElEy uqfq oR ;dmf .
pa]mf etaDtft :s[f KmfptftiA[ uAdkfk `MT evqipfpdfdT . `vfvMT mhamh Kqmf '[f$a[T .
`vfvMtiA[ m]Ld[f piAcnfT pirmfma ecyft ligfkEm ~ti KmfEpsfvraf ~vaaf.
`t{dfklnfT ;Abv[f ;[fBmf KmfEpsfvrrak `RqfpalitfTkfeka]fFRkfkibaaf .
Kmfptftilf caaftftiyiRnft vilfvmf viZnft ;dEm naEksfvr[f EkayilaKmf.
Kmfptftilf kdfFyiRnft ubi civligfkma[ tlmf EcaEmsfvr[f Ekayila[T .
Kmfptfti[f EmliRnft Etgfkayf viZnft ;dmf `piMkftIsmf. mkamkkf KqkfkAryilf uqfqT .
Kmfpmf citbiyEpaT `t[f mIT kdfFyiRnft p>}\lf citbiy ;dmf ekqtmIsmf '[f$a[T .
pAdpfp<tfetaziLmf `gfkiRnfT etadgfkiytalf KmfpEka]mf tlgfkQkfeklflamf p]fAdytak kRtpfpDki[fbT .
civrtftiri mkiAm

safEvs{kfK mikv<mf uknft naqf civratftfri '[fpT namf `binftEt . civratfri naq[fB ;rv< na[fK camgfkqiLmf , :s[f nlflRAqpfepbfB ulAktf tagfKmf ckfti epb , ~tiEsx[f na[fK tlgfkqilf civepRmaA[ vzipdfdtak PbpfpDki[fbT . `t[f epaRdfD paafkfKmfepaZT ,
Mtlf camtftilf - KmfpEka]mf naEksfvr sfvami EkayiliLmf -
;r]fdamf camtftilf -tiRnaEksfvrmf ex]fpkar]fEysfvraf EkayiliLmf -
YM[f$amf cmfmtftilf - tiRpfpamfp<rmf pamfp<Ersfvraf EkayiliLmf -
na[fkamf camtftilf - naPa f naEksfvr sfvami EkayiliLmf -
~tiEsx[f vzipDkiba[f .
pkva f '[fb M[ivaf , t[f tayi[f `sftiAy kArkfk kacikfK 'DtfTcfeclfLgfkalf ;tftltfti[f cibpfApybinfT kaviriyilf `sftiAy kArtfT tvmf ecyfT vID epbf$af . `vaf epyralf ;gfKqfq kaviri pFtfTAr -pkvtf pFtfTAr - '[fB `AzkfkpfpDkibT .

paFyvafkqf

`pfpaf padlf epbfb tlmf .

eca[fmlinft mAb na[fkargfkmakicf
   ecabfepaRQmf kdnft Cdafcf EcatiEpaLmf
k[fmAlnft kyiAlmAl va]af EpaLmf
   kdlfnwfcmf u]fD;R]fd k]fdafEpaLmf
m[fmlinft m[ivArtf ti]fEtaqafEpaLmf
   mAlyAry[f mdpfpaAv m]aqafEpaLmf
eka[fmlinft YMviAlEvbf KzkafEpaLmf
   KdnfAtkfkIzfkf Ekadfdtftf etgfPtft[aEr
                      - `pfpaf Etvarmf

pib tkvlfkqf

;tftlmf KdnfAt kIzfEkadfdmf '[v<mf vzgfkpfpDmf.
42 klfevdfDkqf ;tftltftilf k]fedDkfkpfpdfDqfq[ . 5 kal p>Aj ti[nfEtaRmf nAdepBkibT . padkcfEcri ramligfk sfvamikqf '[f{mf mka[f p<taf m]fFkfkidnft ;kfEkayiAl cIafecyfT 1923 ~mf ~]fD KmfpapiExkmf ecyfvitfTqfqaaf . ;tbfkak ;mfmka[f pitftAqcf ecmfp< o[fAb u]fFkfklymak kdfFkfeka]fD etRkfkqfEtaBmf picfAc 'DpfpTEpal niti tirdf Fy `RwfecyAl ;[fB EkdfdaLmf m[mf enkizfkibT .
1959 ;lf KmfpapiExkmf nAdepbfBqfqT .
1988 ;lf mI]fDmf KdMZkfK nAdepbfBqfqT .

`RkaAmyiLqfq tlgfkqf

;tftlmf KdnfAt nkri[f mtftiy pKtiyilf `AmnfTqfqT . KmfpEka]tftiElEy ;[f{mf ;r]fD Etvar padlf epbfb tlgfkqf uqfq[ . `Avyav[
1. ~ti KmfEpcmf '[pfpDmf KmfEpsfvr[f Ekayilf.
2. KdnfAtkf kaEra]mf '[fbAzkfkpfpDmf EcaEmsfvraf Ekayilf.
;T tvir KmfpEka]tftiElEy "raqma[ civtftlgfkqf uqfq[ . epRmfpala[Av mkamkkf KqkfkArAyeyadfFEy `AmnfTqfq[ . `vbfbilf cil `piMkftIsmf , ekqtmIsmf visfEvsmf '[fp[ .
KmfpEka]tfAtcf Cbfbiy<mf "raqma[ tlgfkqf uqfq[ . `AvyA[tfAty<mf ecalfl Ev]fDem[f$alf pkfkgfkqf EpataT . `vbfbilf cil
3. vdEmbfEk 9 kI. mI etaAlvilf ekadfAdy>af
4. 12 kI mI vdEmbfEk ;[f[mfpaf 'Ztftbivitft ;Abv[f
5. ;[f[mfpRkfK 3 kI. mI vdEmbfEk EvDv{kfK vIDEpB `qitft vilfvvE[sfvraf ~lymf , tiRAvkav>af .
6. ;[f[mfpRkfK 3 kI. mI vdkfEk pirqytfTkfKmf p<bmfpayf ;Rnft epRAm vayfnft cakfXinataf ~lymf , tiRpfp<bmfpymf .
7. EmbfEk 11 kI.mI etaAlvilf Cvaminatsfvami ~lymf , sfvamimAl . mikv<mf epRAm vayfnft MRk[f tlma[ ;T `BpAd vIDkqilf o[f$aKmf .
8. et[fEmbfEk 4 kI. mI etaAlvilf _ravtIsfvraf ~lymf , taraCrmf . ;tftlmf Ecazaf kal kdfFdkfkAlyi[f ucfcmakkf kRtpfpDkibT . ;#T Etvarpfpadlf epbfb tlmf `[fB .
9. et[fEmbfEk 8 kI. mI etaAlvilf kpaftIsfvraf ~lymf , tiRvlwfCzi
10. et[fEmbfEk 12 kI . mI yilf Et{p<aIsfvraf ~lymf pdfGsfvrm f. pircitfti epbfb pdfGsfvrmf TafkfAk ~lymf ;TEv .
11. pdfGsfvrtftiliRnfT 3 kI. mI et[fEmbfEk kamEt{ capmf tIafnft ~v>af pCptIcfcrmf .
12. etbfEk 6 kI.mIkfkqilf cakfEkadfAd '[pfpDmf tiRkfklynlfL\af .
13. etbfEk 8 kI.mIkfkqilf wa[smfpnftaf kalalf mitikfkv<mf tygfkiy civp<rmf
14. kizkfEk 9 kI.mIkfkqilf raKsftlmak p<kzf epbfB viqgfKmf tiRnaEksfvrmf . u]fAmyilf ;#T oR cibpfp< mikfk padlf epbfb tlmaKmf . Eckfkizaaf ;gfKta[f epaiy p<ra]tfAt `rgfEkbfbi[aaf.
15.tiRnaEksfvrtfAt ta]fF 2 kI .mIkfkqf kizkfEk ec[f$alf tiRnIlkfKF .
16. vdkfEk 10 kI mIkfkqf etaAlvilf Ecazp<rmf. ;#T oR Etvar Avpfp<tftlmf .
17. Ecazp<rmf ta]fF 2 kI.mIkfkqf ec[f$alf tiRpfp[nftaqf talvE[sfvraf ~lymf .
18. tiRpfp[nftaQkfK `Rkilf EcyfwL\af. c]fEdsaf `vtritft tlmf .
19. vdkizkfEk 6 kI.mI etaAlvilf tiRp<v[mf . ;gfK crpYMaftfti mikv<mf viEsdmf. ;gfK tmizfnadfFlf cibpfp< vayfnft pdfD ubfptfti niAlymf uqfqT . ;#T Etvarpfpadlf epbfb tlmf `[fB .
20. tiRp<v[mf kdnfT may>rmf caAlyilf EmLmf 3 kI.mIkfkqf ec[f$alf tiRviAdmRT\af mhaligfksfvami ~lymf .

`Rdfpa

- ma}bfEbaaf
kazfEkadfd nIgfkkf kRTgf KdYMkfkibf
kIzfkfEkadfd Emv<m[fpaf Ek]fAmEy .

`wfclf Mkvri

`/mi naEksfvr sfvami tiRkfEkayilf
KmfpEka]mf & `wfclf
twfAc mavdfdmf
612 001

To view the other Thala puraanams , go to Temple archives page

Featured Temples | Temple Maps | Other gods | Vaipu thalangal | Temple Archives | Songs & Clips
Links | EZ Converter | Dynamic Locality indicator | Search
Sign Guestbook | View Guestbook | Contact us | Home